CHEMIA

CO TAK ŁADNIE PACHNIE? - ESTRY

Powstały w reakcji kwasu karboksylowego z alkoholem pod wpływem stężonego H2S04 produkt należy do związków chemicznych o charakterystycznym, najczęściej ładnym zapachu. Grupa ta to estry. To właśnie estry są przyczyną pięknych zapachów kwiatów, owoców i używanych, np. do produkcji kosmetyków, olejków zapachowych.

Estry. Kwas + alkohol = ester + H2O.


Reakcję kwasów z alkoholami prowadzącą do powstania estru nazywa się reakcją estryfikacji.



W równaniu reakcji otrzymywania estru strzałki zostały zaznaczone w obie strony. Zapis taki oznacza, że powstające produkty - ester i woda - reagują ze sobą, tworząc z powrotem alkohol i kwas. Tak więc reakcja estryfikacji mimo zastosowanego katalizatora nie przebiega do końca.

OGÓLNY WZÓR ESTRÓW

 R1 - COO - R2

lub
                 O
                 I
CnH2n+1 - C = O

R1 - alkil pochodzący od kwasu karboksylowego po oderwaniu grupy karboksylowej
R2 - alkil pochodzący od alkoholu po oderwaniu grupy hydroksylowej

ZAPACHY ESTRÓW

MRÓWCZAN BUTYLU (HCOOC4H9) - ZAPACH ŚLIWEK
MAŚLAN METYLU (C3H7COOCH3) - ZAPACH JABŁEK

OCTAN PROPYLU (CH3COOC3H7)


MRÓWCZAN ETYLU (HCOOC2H5)

PRZYKŁADOWE ESTRY
























ZASTOSOWANIE ESTRÓW
  • przemysł kosmetyczny
  • przemysł farmaceutyczny
  • przemysł spożywczy
  • wyrób alkoholi
  • produkcja lakierów i farb
  • procesy biochemiczne

Komentarze