CHEMIA
CO TAK ŁADNIE PACHNIE? - ESTRY
Powstały w reakcji kwasu karboksylowego z alkoholem pod wpływem stężonego H2S04 produkt należy do związków chemicznych o charakterystycznym, najczęściej ładnym zapachu. Grupa ta to estry. To właśnie estry są przyczyną pięknych zapachów kwiatów, owoców i używanych, np. do produkcji kosmetyków, olejków zapachowych.
Reakcję kwasów z alkoholami prowadzącą do powstania estru nazywa się reakcją estryfikacji.
W równaniu reakcji otrzymywania estru strzałki zostały zaznaczone w obie strony. Zapis taki oznacza, że powstające produkty - ester i woda - reagują ze sobą, tworząc z powrotem alkohol i kwas. Tak więc reakcja estryfikacji mimo zastosowanego katalizatora nie przebiega do końca.
OGÓLNY WZÓR ESTRÓW
R1 - COO - R2
lub
O
I
CnH2n+1 - C = O
R1 - alkil pochodzący od kwasu karboksylowego po oderwaniu grupy karboksylowej
R2 - alkil pochodzący od alkoholu po oderwaniu grupy hydroksylowej
ZAPACHY ESTRÓW
MRÓWCZAN BUTYLU (HCOOC4H9) - ZAPACH ŚLIWEK
MAŚLAN METYLU (C3H7COOCH3) - ZAPACH JABŁEK
OCTAN PROPYLU (CH3COOC3H7)
Komentarze
Prześlij komentarz